gallery/logo vl vierkant

Fysiotherapie Vondellaan

Praktijk van Maatschap Optima Vita

 

Vondellaan 35Ac

2332 AA Leiden

 

071-5761757

info@fysiotherapievondellaan.nl

Dry needling

Pijn en stijfheid in spieren

Dry needling is een nieuwe methode in de behandelmogelijkheden van de fysiotherapeut. Het wordt toegepast voor de behandeling van chronische pijn en pijn en stijfheid van de spieren (myofasciale problemen). Met name als er sprake is van zogenaamde triggerpoints (drukgevoelige plaatsen in spieren)  kan er een indicatie zijn voor dry needling.

Bij Dry needling wordt gebruik gemaakt van acupunctuurnaalden. Er worden geen vloeistoffen of medicijnen in de spier gebracht. Vandaar de term Dry needling.

De methode is ontwikkeld in de jaren zeventig van de 20ste eeuw door de Canadese arts Chann Gunn. De behandelmethode is in 2007 door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie opgenomen in het beroepsprofiel van de fysiotherapeut. De behandeling valt in Nederland onder de reguliere zorg van de Fysiotherapie.

Wanneer er een indicatie lijkt te zijn voor dry needling zal de fysiotherapeut u eerst onderzoeken. Zij doet een bewegingsonderzoek en gaat op zoek naar de zogenaamde triggerpoints. Een triggerpoint is een lokale drukpijnlijke plek in de spier, ook wel spierknoop genoemd. Naast lokale drukpijn kan dit punt ook pijn verder in het lichaam geven. We noemen dit referred pain.

Openingstijden

Maandag

8:00u tot 21:00u

Dinsdag

8:00u tot 18:00u

Woensdag

8:00u tot 21:00u

Donderdag

8:00u tot 18:00u

Vrijdag

8:00u tot 17:00u

Triggerpoints kunnen zich dus uiten in:

 • pijn en stijfheid in de spier en op afstand
 • bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
 • verminderde kracht in de betrokken spieren
 • pijnontwijkend gedrag, u gaat anders bewegen

Triggerpoints kunnen ontstaan door diverse oorzaken:

 • acuut, bijvoorbeeld door een verkeerde beweging of ongeval
 • chronisch, door bijvoorbeeld een langdurige verkeerde houding
 • overbelasting door sport of werk ( RSI, CANS)
 • na een periode van immobilisatie ( gips, sling)
 • psychologische factoren zoals stress.
 • voetafwijkingen, beenlengteverschil
 • slaaptekort

Hoe ziet een behandeling eruit?

gallery/attachments-Image-Dry_Needling

De fysiotherapeut zal de eerste behandeling door een gesprek en een lichamelijk onderzoek analyseren of uw klachten in aanmerking komen voor dry needling en welke triggerpoints er zijn.

Als er geen sprake is van contra-indicatie ( bv zwangerschap, kunstmatige hartklep, pacemaker, infecties en meer) legt de fysiotherapeut uit wat u te wachten staat. Nadat alles duidelijk is geeft u aan of u akkoord gaat met de behandeling.

De behandeling is gericht op het deactiveren / uitschakelen van de triggerpoints. Na het nauwkeurig lokaliseren wordt het naaldje richting het punt in het lichaam gebracht, waarna de spieren snel en langdurig  ontspannen.

Het inbrengen van het naaldje voelt u nauwelijks en is niet pijnlijk. Als het juiste triggerpoint wordt geraakt spant de spier heel lokaal even kort aan, dit geeft een heel  kortdurend krampachtig gevoel, dit noemen we de Local Twitch Respons.  Daarna ontspant de spier zich weer en kan het behandelde gedeelte wel wat vermoeid en stijf aanvoelen. dit is echter van korte duur.

Na de behandeling krijgt u voor thuis rekoefeningen voor de behandelde spier om de verbeterde situatie in stand te houden.

Wat zijn de kosten?

Dry needling valt onder de fysiotherapeutische behandeling en kost u dus niets extra. Als u voldoende aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie vallen de kosten van Dry needling hier in principe onder.

De behandelmethode is in 2007 door het Koninklijk Nederlands genootschap voor Fysiotherapie opgenomen in het beroepsprofiel van de fysiotherapeut. De behandeling valt in Nederland onder de reguliere zorg van de fysiotherapie. Fysiotherapeuten die Dry Needling toepassen hebben hiervoor een gerichte cursus gevolgd. 

 Voor meer informatie zie www.dryneedling.nl

gallery/attachments-Image-IMG_99
gallery/attachments-Image-Wouter-van-der-Mark-Fysio-Vondellaan_2

Marjon Rijsbergen en Wouter van der Mark beheersen de techniek van dry needling als onderdeel van de fysiotherapie-behandelingen. Voor een afspraak of meer informatie kunt u e-

mailen of bellen op 071 5761757 ( zonodig even inspreken).